U trendu

Kenijsko tržište otvara vrata za milijardu ljudi u Africi

BEOGRAD – Kenija je u protekloj deceniji napravila značajne političke i ekonomske reforme koje su pokrenule održivi ekonomski rast i društveni razvoj, što otvara mogućnosti da se srpske kompanije pozicioniraju na kenijskom tržsištu, istaknuto je na vebinaru „Srbija-Kenija: Ekonomska saradnja i poslovne mogućnosti“.

Najviše prostora za saradnju ima u sektorima poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, posebno u oblasti poljoprivredne mehanizacije, energetike, IT-ija, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).
Predstavnici Privredne komore Kenije istakli su da kenijske kompanije traže partnere u izgradnji stambenih jedinica u Najrobiju i ostalim gradovima, kao i u oblasti zdravstva.

Napomenuto je da postoje značajne poreske olakšice za investitore i da poslovanje na tržištu Kenije otvara vrata tržištima Istočnoafričke zajednice kao i cele Afrike sa sa više od milijardu ljudi, jer je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini na afričkom kontinentu (AfCFTA).

Predloženo je da se preko Srbije izvozi cveće u zemlje istočne Evrope i da se u tom cilju, ali i cilju razvoja turizma i putovanja stručnjaka iz različitih sektora, razmotri uvođenje direktnih avionskih letova.
Kako su ukazali predstavnici kenijskog Ministarstva spoljnih poslova, ova država ima potencijal da bude jedna od uspešnih priča Afrike sa mladim stanovništvom, sve razvijenijim privatnim sektorom, dobrim resursima i sve boljom infrastrukturom.
Kenija, navodi se u saopštenju PKS, predstavlja najveću ekonomiju u istočnoj Africi i veliki je svetski izvoznik čaja, a značajna sredstva ostvaruje i od turizma.

Okosnicu kenijske privrede čini poljoprivreda i više od 75 odsto stanovništva angažovano je u poljoprivredi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.