U trendu

Kijev: Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom „Družba“

KIJEV – Savetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda „Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, „moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

„U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ‘Družba’ “, rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom „nešto moglo da se desi“, prenosi Sputnjik.

„Tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to“, dodala je Zerkalj.

Naftovod „Družba“ počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu.

Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a u pripremi je i šesti paket u čijem je donošenju glavna tačka sporenja embargo na uvoz ruske nafte.

Mađarska blokira usvajanje šestog paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na njenu ekonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar