U trendu

Kijosaki najavljuje krah „Credit Suiše“-a

NJUJORK – Finansiski stručnjak sa Vol Strita Robert Kijosaki tvrdi da je švajcarska banka „Kredi Suis“ (Credit Suiše) sledeća finansijska institucija kojoj preti krah.

Kijosaki je poznat javnosti po tome što je predvideo propast američke banke Liman Braders (Lehman Brothers) 2008.godine.

On je svoje najnovije predviđanje izneo samo nekoliko sati pre nego što je ova banka iz Švajcarske priznala da ima „finansijske poteškoća“.

Prošle nedelje, američki regulatori su zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD-u još od finansijske krize 2008. godine.

Nakon toga, regulatorne vlasti zatvorile su i Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku.

Govoreći u emisiji „Cavuto: Coast to Coast“, na Foks biznis kanalu, Kijasoki je rekao:

„Trenutni problemi i propast na tržištu obveznica, govore o tome da može doći do propasti banke ‘Kredi Suis’, jer smo imali sličnu situaciju sa bankom ‘Liman Braders'“.

Regulatori „Kredi Suisa“ su primetili finansijske probleme prilikom unutrašnje kontrole finansijskih izveštaja, ali oni smatraju da novonastala situacija neće uticati da klijenti napuste banku.

Akcije te banke pale su za 5 odsto na ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

„Kredi Suis“, inače osmi najveći investicioni bankarski sistem na svetu, za „slabosti“ u izveštaju okrivio je „neuspeh da prati i održi efikasnu promenu procene rizika radi identifikovanja i analiziranja rizika od materijalnog značaja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar