U trendu

Kina: Alibaba pod istragom zbog monopola na tržištu

PEKING – Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je danas da pokreće istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Kineski tržišni regulatori su već ranije upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama, prenosi britanski javni servis BBC.

U fokusu istrage je, kako se navodi, takozvana praksa „uzmi ili ostavi“.

Finansijski regulatori će se narednih dana takođe sastati sa rukovodstvom Ant grupe, Alibabinim finansijskim tehnološkim ogrankom koji se ranije zvao Alipej, s kojima će razgovarati o njenim kreditnim poslovima.

Kineski tehnološki giganti poput Alibabe i Tencenta su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu, dodaje BBC

Prošlog meseca, Ant grupa je bila prisiljena da obustavi planiranu Iniciajlnu javnu ponudu (IPO) koja je trebalo da bude najveća na svetu.

Regulatori su odluku o blokiranju IPO-a doneli samo nekoliko dana pre debitovanja Ant grupe na berzi, izrazivši zabrinutost zbog njenih usluga mikro kreditiranja.

Mnogi, međutim, smatraju da je pravi razlog za takvu odluku bio govor koji je osnivač Alibabe, DŽek Ma, održao krajem oktobra a u kojem je kritikovao kineske regulatore i bankarski sistem. Milijarder je rekao tada da kineske banke posluju s mentalitetom „zalagaonice“, a po mišljenju nekih analitičara sada plaća cenu takvih komentara.

Nakon toga, vlada je uvela stroga antimonopolska pravila za tehnološki sektor koja su pokrenula pad tržišne vrednosti Alibabe odo 17 pocenata, ili za oko 140 milijardi dolara, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.