U trendu

Kina će finansijski pomoći avio-kompanije zbog kovida

PEKING – Kinesko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da će ponuditi subvencije domaćim avio-kompanijama od kraja maja do 20. jula kako bi pomoglo prevoznicima da prebrode pad izazvan korona virusom i poskupljenjem nafte.

Novčana podrška će biti davana samo ako prosečan dnevni broj letova na domaćim linijama tokom nedelju dana bude manji ili na nivou od 4.500 letova i ako prosečni faktori opterećenja budu ispod 75 posto, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu ministarstva, prenosi Rojters.

Maksimalni iznos bespovratne pomoći biće 24.000 juana (3.574 dolara) po satu za letove koji donose gubitke, dodalo je ministarstvo.

Analitičari predviđaju da će 2022. biti još jedna godina gubitaka za kineske avio-kompanije, nakon velikih minusa koje su zabeležile u protekle dve godine, pošto Peking ne odstupa od svoje politike nultog kovida kako bi zaustavio širenje virusa.

Domaći vazdušni saobraćaj je drastično opao zbog korona lokdauna u Šangaju i okolnim gradovima. Broj putnika kompanije Čajna Isterns, sa sedištem u Šangaju, pao je za 90,7 posto u aprilu na godišnjem nivou, dok se broj putnika na međunarodnom aerodromu u Šangaju stropoštao za 98,9 procenata u istom periodu.

Kineska avio-industrija je prijavila prošle godine neto gubitak od 84,25 milijardi juana (12,58 milijardi dolara), a u 2020. godini gubitak od 102,96 milijardi juana (15,37 milijardi dolara). Samo avio-prevoznici u Kini pretrpeli su lani ukupan gubitak od 67,09 milijardi juana (10 milijardi dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.