U trendu

Kina emituje 10 milijardi tona staklenih gasova godiĆĄnje

Ć ANGAJ – Kina mora da uvede apsolutno ograničenje na emisiju ugljenika u periodu 2021-2025. da bi podrĆŸala ispunjenje svojih klimatskih ciljeva, navodi se u novom izveĆĄtaju uticajnog savetodavnog tela kineske vlade.

Kina trenutno nema utvrđenu granicu za emisiju staklenih gasova, koja je najveća u svetu sa količinom od preko 10 milijardi tona godiơnje i koju, prema pisanju Rojtersa, namerava da podigne do najviơeg nivoa pre 2030. godine, pre nego ơto postane karbonski neutralna do 2060.

Kineski savet za međunarodnu saradnju u oblasti ĆŸivotne sredine i razvoja (ČICED), kojim predsedava potpredsednik vlade Han DĆœeng, saopĆĄtio je da Kina treba da uspostavi mehanizme za kontrolu apsolutnih nivoa emisija i ubede ograničenja za pojedine provincije i industrije.

U preporukama ovog tela se takođe poziva Kina da popravi manjkavosti u svom sistemu određivanja cena ugljenika, da utvrdi detaljne planove i vremenske rokove za elektrifikaciju svog transportnog sistema i uklanjanje konvencionalnih vozila iz upotrebe i za stvaranje energetskog sistema zasnovanog na obnovljivim izvorima energije.

Uloga ovog saveta je da vladi daje preporuke o politikama, ali njihovo usvajanje nije zagarantovano.

Kina se sprema da objavi dopunjene „nacionalno utvrđene doprinose“ za ostvarenje ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a ranije je najavila da će „unaprediti svoje klimatske ciljeve“.

Peking je pod sve većim pritiskom da se viĆĄe angaĆŸuje na smanjenju potroĆĄnje uglja i ulaganja u projekte sa intenzivnom emisijom ugljenika u zemlji i inostranstvu.

U izveĆĄtaju ČICED-a se navodi da bi Kina trebalo da „ograniči i postepeno ukine“ koriơćenje javnih sredstava za ulaganja u inostranstvu u energiju zasnovanu na uglju i da „preuzme inicijativu“ u globalnoj međunarodnoj klimatskoj saradnji i upravljanju.

„Preporučuje se da Kina aktivno preuzme odgovornost kao vodeća zemlja u promovisanju zelenog i niskog-ugljeničnog globalnog razvoja“, piĆĄe u dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.