U trendu

Kina i Australija rade na poboljšanju trgovinskih odnosa

SIDNEJ – Kineski ambasador u Australiji Sjao Ćan izjavio je danas da bi Peking mogao da „obavesti“ kineske kompanije da podstaknu trgovinu između te dve zemlje.

On je naveo da su australijski i kineski pregovarači u Ženevi razgovarali o tome da li Australija može da odustane od žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji na kineske tarife na vino i ječam i da ih reši bilateralno, što bi, kako je rekao, bila „dobra ideja“, prenosi Rojters.

„Kako se poboljšava naš odnos, kako razvijamo naše veze, vratićemo se normalizaciji odnosa“, rekao je Sjao.

Diplomatski odnosi između Kine i Australije se poboljšavaju nakon nekoliko godina nesuglasica, a australijska vlada nastoji da Kina, koja je najveći trgovinski partner te zemlje, ukine nezvanične trgovinske blokade za desetak australijskih proizvoda, navodi Rojters.

Agencija podseća da je Kina nedavno odobrila trima državnim preduzećima i najvećem proizvođaču čelika da ponovo uvoze ugalj iz Australjie, tako što je ukinula nezvaničnu zabranu na snazi od 2020, kada je Kanbera pozvala na istragu o poreklu virusa kovid-19.

Australija je ranije uputila dve žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv damping carina koje je Kina uvela na australijsko vino i ječam.

Kako navodi britanska agencija, obnavljanje trgovine između Kine i Australije zavisilo je od odluka kineskih kompanija, iako je kineska vlada, kako se navodi, „obaveštavala“ kompanije putem izjava i saopštenja.

„To smo činili kada smo imali loš odnos. Moramo reći našim kompanijama da imamo nekih političkih problema sa ovom ili onom zemljom, morate biti oprezni… Ali, kada dođe do poboljšanja odnosa, o tome takođe obavestimo kompanije i narod Kine“, rekao je ambasador Sjao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar