U trendu

Kina i Brazil planiraju da osnuju zeleni investicioni fond

BRAZILIJA – Brazil i Kina pregovoraju o stvaranju fonda za finansiranje razvoja zelenih industrije i obnovljivih izvora energije u obe zemlje, rekli su danas Rojtersu brazilski zvaničnici.

Predlog bi mogao biti objavljen tokom posete brazilskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve Pekingu sledeće nedelje.

„Ideja je da imamo bilateralni fond za ulaganje u ovu oblast“, izjavio je savetnik predsednika Brazila za spoljnu politiku, Selso Amorim.

On je rekao da očekuje sporazum o obnovljivoj energiji tokom Luline posete Pekingu u utorak i razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Brazilska ministarka životne sredine Marina Silva, koja će biti
deo Luline delegacije, izjavila je da bi se novi fond koji će biti tema razgovora koristio za oporavak šuma i razvoj održivije ekonomije, uključujući proizvodnju zelenog vodonika.

„Očekujemo da možemo napraviti plan za klimatske promene, jer to je od strateške važnosti za svet i nesumnjivo jedan od najvećih izazova za čovečanstvo danas“, rekla je Silva za Rojters.

Silva je međutim dodala da se Kina neće pridružiti Fondu za Amazon, finansijskom mehanizmu koji je uspostavljen za borbu protiv nedozvoljenog, masovnog krčenja brazilskih prašuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar