Kina jača podršku firmama – ‘malim divovima’

Kina će pojačati podršku svojim firmama – „malim divovima“ u okviru napora da promoviše novu industrijalizaciju i unapredi savremeni industrijski sistem u zemlji, saopštilo je Ministarstvo finansija 19. juna.

Kako prenosi Sinhua, centralna fiskalna sredstva biće namenjena za podsticanje razvoja preduzeća „malih divova“, a očekuje se da će više od 1.000 preduzeća dobiti podršku ove godine, navelo je Ministarstvo finansija.

„Mali divovi“ je termin koji se odnosi na novu elitu malih i srednjih kineskih preduzeća koja se bave proizvodnjom, specijalizovana su za „nišno tržište“ i mogu se pohvaliti najsavremenijim tehnologijama.

Kina će povećati podršku za „male gigante“ tokom perioda 2024-2026, sa fokusom na ključne industrijske lance, strateške industrije u nastajanju i druge sektore, navodi se u cirkularu koji su zajednički izdali Ministarstvo finansija i Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija.

Ova sredstva će se koristiti za podsticanje ovih firmi da se suoče sa tehnološkim izazovima, razvijaju nove proizvode, grade kapacitete za podršku industrijskom lancu i podržavaju lokalne samouprave u negovanju „malih giganata“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kina planira da podgigne 10.000 „malih giganata“ tokom perioda 14. petogodišnjeg plana (2021-2025). Zvanični podaci su pokazali da je zemlja inkubirala 12.000 „malih giganata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.