U trendu

Kina obustavlja prilagođavanje cene nafte

Cene benzina i dizela u Kini ostaće nepromenjene zbog nestabilnosti međunarodnih cena nafte, saopštila je kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

Kako prenosi Sinhua, međunarodna cena nafte fluktuira od 21. septembra, sa prosečnom promenom cene za narednih 10 radnih dana za manje od 50 juana (oko 7,04 američkih dolara) po toni.

Zbog toga se cene benzina i dizel goriva na kineskom tržištu u ovom trenutku neće korigovati, saopštila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

Prema sadašnjem mehanizmu određivanja cena, ako se međunarodne cene sirove nafte promene za najmanje 50 juana po toni u proseku u roku od 10 radnih dana, cene rafinisanih naftnih proizvoda kao što su benzin i dizel u Kini će biti prilagođene u skladu sa tim.

Komisija je predvidela da će međunarodna cena nafte, koja je intenzivnije fluktuirala u poslednjem periodu, verovatno doživeti blagi rast.

To telo pozvalo je tri glavne naftne kompanije u državnom vlasništvu, a to su Kineska nacionalna naftna korporacija, Kineska petrohemijska korporacija i Kineska nacionalna ofšor naftna korporacija da obezbede snabdevanje naftnim proizvodima i sprovođenje politike cena zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.