U trendu

Kina obustavlja uvoz svinjetine iz Kanade

OTAVA – Kina je najavila obustavu uvoza mesa iz Kanade, navodeći da će svu isporučenu svinjetinu vratiti natrag u tu zemlju jer je sanitarna inspekcija otkrila u njoj prisustvo ostataka aditiva za prehranu koje kineski propisi ne dozvoljavaju.

Kako je saopšteno iz kineske ambasade u Kanadi, prilikom inspekcije je otkriveno čak 188 falsifikovanih veterinarskih zdravstvenih sertifikata, što ukazuje na „očigledne bezbednosne propuste“, prenosi agencija Rojters.

„U cilju zaštite bezbednosti kineskih potrošača, Kina je preduzela hitne preventivne mere i zatražila od kanadske vlade da obustavi izdavanje sertifikata za meso koje se izvozi u Kinu“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici kineske ambasade.

„Nadamo se da će kanadska strana pristupiti sa velikom važnošću ovom incidentu, da će završiti istragu što je pre moguće i preduzeti efikasne mere kako bi se na odgovorniji način osigurala bezbednost hrane koja se izvozi u Kinu“, poručila je ambasada.

Kanadska ministarka poljoprivrede Mari-Klod Bibo je saopštila da kanadska Agencija za hranu i inspekciju (CFIA) radi na rešavanju tog pitanja u tesnoj saradnji sa industrijom mesa i kineskim zvaničnicima, i potvrdila je da su pronađeni „neautentični izvozni sertifikati“.

„CFIA istražuje ovo tehničko pitanje i informisala je o tome organe nadležne za sprovođenje zakona. Ovaj incident se odnosi isključivo na izvozne potvrde za Kinu. Izvozni sertifikati za druge zemlje nisu pogođeni“, navela je Bibo u saopštenju.

Britanska agencija podseća da su se odnosi između Kine i Kanade zategli u decembru prošle godine nakon što je policija u Vankuveru privela Meng Vandžu, glavnu finansijsku direktorku kompanije Huavej Tehnolodžiz, po nalogu SAD-a, a zbog navodnog kršenja američkih sankcija prema Iranu.

Ona negira bilo kakve prekršaje, a Peking traži da bude puštena i da se vrati u zemlju.

Kina je od januara do aprila uvezla iz Kanade svinjetinu u vrednosti 310 miliona kanadskih dolara (235,26 miliona američkih dolara), što tu zemlju čini trećim najvećim kanadskim izvoznim tržištem po vrednosti isporuka, prema zvaničnim podacima.

Blokiranje uvoza kanadskog mesa dolazi u teškom trenutku za kineske kupce svinjetine zbog pada domaće ponude ove namirnice, do kojeg je došlo usled izbijanja afričke svinjske kuge koja je desetkovala svinjski fond u Kini i izazvala vrtoglavi rast cena, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.