U trendu

Kina odobrila spajanje dva državna hemijska giganta

PEKING – Kina je odobrila spajanje dve državne hemijske kompanije, Sinohema (Sinoćem) i KemČajna grupe (ĆemĆina), saopštila je komisija Džavnog saveta za nadzor i upravljanje imovinom (SASAC).

Poslovne grupe Sinohem i KemČajna dobile su odobrenje za sprovođenje zajedničkog restrukturiranja, nakon kojeg bi postale podružnice novog holdinga u potpunom vlasništvu SASAC-a, navodi se u saopštenju Sinohema, prenosi agencija Sinhua.

Iz Sinohema dodaju da će ova reorganizacija bolje integrisati resurse, stvoriti univerzalno hemijsko preduzeće svetske klase i unaprediti razvoj kineske hemijske industrije.

Nakon reorganizacije, nova kompanija će se baviti širokim spektrom delatnosti, počev od prirodnih nauka i izučavanja materijala, preko osnovne hemijske industrijske proizvodnje do proizvodnje automobilskih guma.

Sinohem, sa sedištem u Pekingu, osnovan je 1950. i jedno je od vodećih preduzeća u naftnoj i hemijskoj industriji u zemlji, koje proizvodi poljoprivredne sirovine (seme, agrohemikalije i đubriva), bavi se pružanjem usluga agrosektoru, a aktivno je i u sektoru nebankarskih finansijskih usluga.

Grupa KemČajna, takođe sa sedšitem u Pekingu, najveća ja kineska hemijska kompanija, koja ima proizvodne i baze za istraživanje i razvoj u 150 zemalja i regiona širom sveta, navodi Sinhua.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.