U trendu

Kina oživljava međunarodni vazdušni saobraćaj

Kineske civilne vazduhoplovne vlasti obavezale su se da će povećati učestalost međunarodnih putničkih letova kao primarni cilj za ovu godinu, sa ciljem daljeg oživljavanja međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

Kineske i strane avio-kompanije obavile su ukupno 5.493 para redovnih međunarodnih putničkih letova od 6. do 12. maja, što predstavlja približno 73 odsto nivoa pre pandemije kovid-19, rekao je Su Ćing, zvaničnik Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) , prenosi Sinhua.

Trenutno, međunarodni putnički letovi povezuju Kinu sa 70 zemalja, uz dodatak pet novih destinacija od završetka pandemije, a to su Srbija, Luksemburg, Kuvajt, Tanzanija i Papua Nova Gvineja.

„CAAC aktivno podržava kineske i strane avio-kompanije u povećanju njihovih kapaciteta na međunarodnim linijama i poboljšanju međunarodne mreže ruta“, rekao je Su.

Nekoliko avio-kompanija je nedavno pokrenulo nove međunarodne rute kako bi olakšale putovanje između Kine i drugih zemalja. Na primer, Er Čajna (Air China) je otvorila liniju Peking-Madrid-Sao Paulo 27. aprila, dok je Čajna saudern erlajnz (China Southern Airlines) počela da saobraća na liniji Šendžen-Meksiko Siti 11. maja. Pored toga, Hainanerlajnz (Hainan Airlines) je spreman da pokrene liniju Šendžen-Budimpešta a Čajna saudern erlajnz će takođe uskoro otvoriti liniju Guangdžou-Budimpešta.

CAAC će nastaviti da pojednostavljuje odobravanje i pojačava podršku za međunarodne letove i da brzo rešava sve probleme i izazove sa kojima se aviokompanije susreću u obnavljanju međunarodnih usluga, rekao je Su.

CAAC će takođe usmeravati avio-kompanije kako bi povećale efikasnosi korišćenja prava na vazdušni saobraćaj, čime će bolje uslužiti međunarodne razmene i putovanja putnika, dodao je Su.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.