U trendu

Kina pojačava finansijsku podršku malim preduzećima

PEKING – Kineska vlada je saopštila danas da će pojačati finansijsku podršku za mala preduzeća koja su pogođena poskupljenjem sirovina, nestašicama struje i psledicama najnovijeg talasa kovida-19.

Kineske vlasti su od početka prošle godine donele niz mera podrške malim preduzećima, koja su od vitalnog značaja za privredni rast i radna mesta, ali koja su teže pogođena uticajem pandemije kovid-19 od velikih kompanija.

„U poslednje vreme su porasli troškovi malih i srednjih preduzeća i intenzivirali su se problemi u njihovom poslovanju“, saopštila je vlada, ukazujući u tok kontekstu na rast cena sirovina, slabiji nivo porudžbina, visoke logističke troškove i nestanke struje, prenosi Rojters.

Lokalne samouprave će obezbediti sredstva za pomoć malim firmama koje se privremeno suočavaju sa poteškoćama, ali koje imaju dugoročni tržišni potencijal, obećavajuće projekte i konkurentnu tehnologiju, pri čemu će neke od njih dobiti poreske olakšice, navodi se u saopštenju.

Centralna banka Kine će podupreti kreditnu podršku za mala preduzeća, korišćenjem godišnje kvote sredstava za refinansiranje kredita, dodaje se dalje.

Vlada je u septembru najavila da će Kina povećati godišnju kvotu za refinansiranje kredita malih preduzeća za 300 milijardi juana (47 milijardi dolara).

U današnjem saopštenju vlade je posebno naglašaeno da će biti suzbijane sve nelegalne aktivnosti povezane sa stvaranjem veštačkih nestašica sklanjanjem robe u magacine i špekulisanjem cenama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar