Kina pojednostavljuje mobilna plaćanja za strance

Kina je ponovila svoju posvećenost olakšavanju mobilnog plaćanja za strance, što je potez koji ukazuje na njenu odlučnost da poveća otvorenost na visokom nivou, piše Sinhua.

Džang Ćingsong, zamenik guvernera Narodne banke Kine, rekao je da će centralna banka usmeravati platforme za plaćanje kao što su Alipej (Alipay) i Tenpej (Tenpay) da povećaju limit za pojedinačne transakcije za putnike iz inostranstva koji koriste mobilna plaćanja sa 1.000 američkih dolara na 5.000 dolara, kao i limit za godišnju kumulativnu transakciju sa 10.000 dolara na 50.000 dolara.

Takođe će biti uloženi napori da se pojednostavi provera identiteta i omogući lakši pristup stranim posetiocima da upravljaju različitim procesima, kao što je vezivanje kartica, rekao je Džang.

Džang je rekao da će centralna banka takođe usmeriti platne institucije da uvedu niz zgodnih mera kako bi „proizvodi za mobilno plaćanje bili zadovoljavajući i prijatni za upotrebu stranih prijatelja“.

Nakon godina brzog rasta, Kina se pojavila kao lider u mobilnom plaćanju. Stopa penetracije mobilnog plaćanja u zemlji dostigla je 86 odsto, što je najviše u svetu, do kraja 2023. godine.

Međutim, rasprostranjena upotreba mobilnog plaćanja takođe predstavlja prepreke za one koji prvi put dolaze u Kinu. Strani posetioci koji se oslanjaju na bankovne kartice i gotovinu mogu naići na poteškoće tokom procesa plaćanja, jer ulični prodavci ili mali provajderi usluga često preferiraju mobilno plaćanje u odnosu na gotovinu ili međunarodne kreditne kartice.

Neugodnosti koje doživljavaju neki strani posetioci uglavnom se mogu pripisati razlikama u praksi plaćanja između Kine i drugih zemalja, rekao je Sju Hong, dekan Fakulteta za turizam i upravljanje uslugama Univerziteta Nankai.

„Imperativ je razviti raznovrsna sredstva plaćanja i obezbediti pogodne i prilagođene usluge stranim posetiocima kako bi zadovoljili njihove potrebe za plaćanjem“, dodao je Sju.

Kineska vlada je već uvela više mera kako bi pomogla strancima da uživaju u okruženju plaćanja bez problema u Kini, slično onom u kojem uživaju lokalni stanovnici.

U međuvremenu, kineske banke aktivno rade na proširenju prihvatanja inostranih bankarskih kartica i olakšavanju upotrebe gotovine unutar zemlje. Glavne platne institucije se podstiču da diverzifikuju asortiman proizvoda za mobilno plaćanje i razviju rešenja u digitalnom juanu kako bi se zadovoljile zahteve mobilnog plaćanja stranaca.

Alipej i ViČetPej (WeChat Pay), dve glavne kineske aplikacije za plaćanje, sada omogućavaju stranim korisnicima da povežu svoje međunarodne kreditne kartice, uključujući Visa i Mastercard, sa svojim platformama, uveliko pojednostavljujući procese plaćanja.

U toku su i napori da se ojačaju propisi koji se tiču mobilnog plaćanja. Kina je izdala pravila o nadzoru i administraciji nebankarskih platnih institucija kako bi odgovorila na zabrinutost oko zaštite privatnosti.

Džu Keli, istraživač na Kineskom institutu za novu ekonomiju, rekao je da poboljšanje platnih usluga može stimulisati potrošnju među strancima u Kini i shodno tome podstaći razvoj srodnih industrija.

U međuvremenu, okruženje plaćanja takođe igra važnu ulogu u jačanju imidža zemlje u globalnoj areni, dodao je Džu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.