Kina pokleknula pred Amerikom

Kina i niz drugih država su prekinule da kupuju iransku naftu, zbog straha da će se naći pod američkim sankcijama, javlja „Volstrit džurnal“, pozivajući se na naftnu sferu Irana.

„Oni zaista poštuju sankcije“, izjavio je za taj list član Odbora Parlamenta Irana za ekonomiju Rahim Zare.

Pre toga, prema rečima poslanika, oni su od Irana dnevno kupovali 1,6 milijardi barela nafte.

Ipak, iranski biznismeni ne gube nadu da će isporuke nafte biti nastavljene. Jedan od privatnih izvoznika je za „Volstrit džurnal“ rekao da pregovara sa nekoliko manjih kineskih fabrika za preradu nafte, ali da odluka o izvozu mora biti doneta na nivou vlada Irana i Kine.

SAD su ranije prekinule učešće u nuklearnom programu, uvele nove sankcije protiv ove države, čiji je cilj, prema rečima američkih činovnika, svođenje izvoza nafte Irana na nulu. Vašington je upozorio da će sankcije biti rasprostranjene i na treće države koje nastave naftni biznis sa Teheranom.

Iz sankcija uvedenih u novembru prošle godine bili su izuzeti Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Turska, Italija i Grčka, a SAD su proteklih nekoliko meseci razmatrale da li da obnove izuzeća kako bi izbegle skok cena nafte i goriva koji bi ugrozio potrošače u zemlji.

Međutim, američka administracija donela je drugačiju odluku, a državni sekretar Majk Pompeo je naglasio da njegova država neće odobriti nikakva izuzetke od sankcija Iranu.

(Sputnjik)

5 komentara
 1. Balkan

  Pitanje je da li stvarno sve zemlje u svetu bas moraju da plesu kako Amerika kaze. Ja sam optimista i mislim da kada bi pamet dosla na pravo mesto Amerika bi ubrzo shvatila da ne moze da se igra kako ona hoce i da mora mnogo vise da prihvati realnost i da ima i drugh naroda. Nisu oni bas bas toliko silni i ne bi ni bili kada bi se ljudi, sto kazu uskopistili pa bi odmah druga melodija svirala. Dokle god im se popusta bice tako kako kaze Amerika ali ima izgleda da je pocela nekima pamet da dolazi u glavu jedino sto je prilicno sporo ali desava se. Ziveli

  1. Anonimni

   Mnogima se razbistrila pamet i dosla iz du***a u glavu.

 2. Bata

  Koja je to okupacija od strane Amerike, pa ovo je gore nego Hitlerovska okupacija. Ceo svet je taoc jedne umnobolne nacije.

 3. Slavijan

  Jad i tuga ove planete -kad sve zemlje svijeta moraju da plešu kako jedna g*vnarska Amerika svira.

  1. dj

   BRAVO, pravo receno.

Napišite komentar