Kina pokleknula pred Amerikom

Kina i niz drugih država su prekinule da kupuju iransku naftu, zbog straha da će se naći pod američkim sankcijama, javlja „Volstrit džurnal“, pozivajući se na naftnu sferu Irana.

„Oni zaista poštuju sankcije“, izjavio je za taj list član Odbora Parlamenta Irana za ekonomiju Rahim Zare.

Pre toga, prema rečima poslanika, oni su od Irana dnevno kupovali 1,6 milijardi barela nafte.

Ipak, iranski biznismeni ne gube nadu da će isporuke nafte biti nastavljene. Jedan od privatnih izvoznika je za „Volstrit džurnal“ rekao da pregovara sa nekoliko manjih kineskih fabrika za preradu nafte, ali da odluka o izvozu mora biti doneta na nivou vlada Irana i Kine.

SAD su ranije prekinule učešće u nuklearnom programu, uvele nove sankcije protiv ove države, čiji je cilj, prema rečima američkih činovnika, svođenje izvoza nafte Irana na nulu. Vašington je upozorio da će sankcije biti rasprostranjene i na treće države koje nastave naftni biznis sa Teheranom.

Iz sankcija uvedenih u novembru prošle godine bili su izuzeti Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Turska, Italija i Grčka, a SAD su proteklih nekoliko meseci razmatrale da li da obnove izuzeća kako bi izbegle skok cena nafte i goriva koji bi ugrozio potrošače u zemlji.

Međutim, američka administracija donela je drugačiju odluku, a državni sekretar Majk Pompeo je naglasio da njegova država neće odobriti nikakva izuzetke od sankcija Iranu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.