U trendu

Kina poziva banke da zadrže stabilno finansiranje imovine

PEKING – Kineske finansijske vlasti zatražile su od banaka da stabilizuju kreditiranje investitora i građevinskih firmi, što je najnoviji napor države da zaustavi krizu nekretnina i podstaknu ekonomski rast.

Zajmodavcima je poručeno da stabilizuju kreditiranje programera i konstruktora, a guverner Narodne banke Kine (People’s Bank of Ćina – PBoC) Ji Gang kaže da su ti sektori značajani za ekonomiju, objavio je Blumberg.

Kineske vlasti podržavaju „razumno“ produženje postojećih zajmova za razvoj nekretnina i kredita od poverenja, saopštila je ranije Narodna banka Kine.

Kako je navedeno, ključni program podrške finansiranju mora dobro da se iskoristida bi se pomoglo investitorima u privatnoj svojini da prodaju obveznice.

Takođe, pravna zaštita i podrška regulatornoj politici za specijalne kredite koji imaju za cilj da obezbede realizaciju stambenih projekata biće poboljšani kako bi se promovisao stabilan i zdrav razvoj tržišta.

Poziv je poslednji u nizu potez koji je vlada preduzela pokušavajući da zaustavi pad na tržištu nekretnina koji traje već više od godinu dana i otežava ekonomski rast Kine i smanjuje prihode lokalnih samouprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.