U trendu

Kina pozvala zemlje G20 da sprovedu analizu i reše dužnička pitanja

NJU DELHI – Kina, najveći svetski
bilateralni kreditor, pozvala je danas zemlje G20 da sprovedu objektivne i dubinske analize uzroka globalnih dužničkih pitanja i da problem reše na sveobuhvatan i efikasan način.
Kineski ministar finansija Liu Kun učestvovao je na sastanku ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka u Bengaluru u Indiji putem video veze, čime je onemogućeno da se na marginama toga skupa susretne sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen o čemu se spekulisalo.

Liu je istakao da međunarodne finansijske institucije i komercijalni poverioci treba da se pridržavaju principa „zajednička akcija, pravičan teret“ prilikom izmirenja dugova, preneo je Rojters.
Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i zemalja G7 sastaće se u subotu na marginama sastanka G20 radi rasprave o novom globalnom državnom dugu, na okruglom stolu koji organizuje MMF.

Zvaničnici MMF-a su izjavili da novi forum nema nameru
da se razgovara o pitanjima restrukturiranja duga za pojedine zemlje.

Zajednički okvir je osnovala Grupa 20 velikih ekonomija krajem 2020. godine da bi ponudila olakšice zemljama sa niskim prihodima koje se suočavaju sa sve većim pritiscima
kao rezultat pandemije korone i zaoštravanja globalnih finansijskih uslova.

Indija je najavila da će podneti predlog za zajmodavce G20, uključujući Kinu, da pomognu dužničkim nacijama.
Kreatori politike Grupe 20 vodećih ekonomija trebalo bi da se usredsrede na pomoć najugroženijim zemljama na svetu, rekao je danas indijski premijer Narendra Modi na finansijskim pregovorima G20 na najvišem nivou u indijskom tehnološkom centru u Bengaluru, preneo je AP.
Modi je u video obraćanju rekao da je na finansijskim liderima G20 da vrate stabilnost, poverenje i rast globalnoj ekonomiji.
Sastanci u Bengaluru treba da se dotaknu širokog spektra pitanja, uključujući digitalne valute i plaćanje, reformu institucija kao što je Svetska banka, klimatske promene i finansijsku uključenost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar