U trendu

Kina pre za gašenje TikToka u SAD nego za prinudnu prodaju

PEKING – Peking se protivi tome da vlasnik kompanije TikTok, kineska firma „Bajt dens“, prinudno proda deo poslovanja te firme u Americi i više bi voleo da se aplikacija jednostavno ugasi u SAD, prenosi Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom.

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da „Bajt dens“ i Kina deluju slabo pred pritiskom Vašingtona, navode izbori, koji su tražili da ostanu anonimni.

Iz „Bajt densa“ kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu.

Tramp je prethodno, komentarišući medijske izveštaje da BajtDens želi da izbegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka.

To znači da BajtDens ima manje od nedelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bela kuća je dala BajtDensu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, verovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocenjuje Raša tudej.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju „Blumberga“, zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj BajtDens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

BajtDens je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve „verodostojne dokaze“ u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

TikTok je aplikacije za razmenu kratkih video sadržaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar