Kina: Prikupljanje sredstava putem IPO-a dostiglo 69 milijardi dolara u 2020.

Prikupljanje sredstava putem inicijalne javne ponude (IPO) u Kini na tržištu A-akcija premašilo je 450 milijardi juana (oko 69 milijardi dolara), što je novi rekord u proteklih deset godina, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Ukupno 369 kompanija pokrenulo je ove godine inicijalnu javnu ponudu na berzama u Šangaju i Šendženu, a četiri firme, uključujući vodećeg kineskog proizvodjača čipova SMIC, prikupile su do 18. decembra više od 10 milijardi juana putem IPO-a, pokazuju podaci ekonomske baze podataka „Wind“.

Broj kompanija kotiranih na berzama povećan je za više od 80 odsto u poredjenju sa 2019. godinom, a iznos prikupljenih sredstava porastao je za skoro 80 odsto u odnosu na godinu ranije.

Glavni bord i bord za naučno-tehnološke inovacije na berzi u Šangaju predvodili su prikupljanje sredstava, sa 117 milijardi juana, odnosno 214 milijardi juana.

Od 369 kompanija koje su pokrenule IPO, 313 je iz privatnog sektora i čine 61 odsto od ukupno prikupljenih sredstava (oko 276 milijardi juana trenutno).

Veliki broj tehnoloških kompanija, uključujući one iz oblasti mahaničke opreme, elektronike, te hemijskog, farmaceutskog i biološkog sektora, takodje je debitovao ove godine na tržištu A-akcija, pošto je sistem IPO zasnovan na registraciji usvojen na bordu ČiNekst i bordu za naučno-tehnološke inovacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.