U trendu

Kina: Prosperitet za sve građane ne znaci „ubijanje“ bogatih

PEKING – Kinesko zalaganje za „zajednički prosperitet“ svih građana, u okviru napora predsednika Si Đinpinga za smanjenje nejednakosti u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, ne znači „ubijanje“ bogatih da bi se pomoglo siromašnima, izjavio je danas Han Vensju, zvaničnik vladajuće Komunističke partije.

Istovremeno, Kina mora da se „čuva da ne upadne u zamku socijalne države“, rekao je Han, član centralne komisije za finansijska i ekonomska pitanja, na brifingu za novinare u Pekingu, prenosi Rojters.

Oni koji se „prvi obogate“, kaže, trebalo bi da pomažu siromašnijima, ali je potrebno i da se podstiče trudbeništvo.

„Ne smemo da čekamo pomoć, da se oslanjamo na pomoć drugih ili da molimo za pomoć. Ne smemo da podržavamo nerad“, naglasio je Han.

Na sastanku kojim je predsedavao predsednik Si ranije ovog meseca, rečeno je da će Kina štititi legalne prihode, ali i „racionalno prilagođavati one preterano visoke“ ohrabrivanjem poslovnih grupacija i firme sa visokim prihodom da daju veće doprinose društvu.

Dobrotvorna davanja će se podsticati poreskom politikom i ona mogu poboljšati „strukturu distribucije“, rekao je Han, ističući da donacije „nisu obaveza“.

Do promene politike dolazi u jeku pooštravanja kontrole i mera za suzbijanje nezakonitih aktivnosti velikih preduzeća, posebno kineskih tehnoloških giganata.

Investitori smatraju da se u Kini trenutno dešavaju velike promene, jer vlada agresivno sprovodi reformu s ciljem da smanji pritisak na troškove života na račun preduzeća.

Nedavne mere korigovanja i regulisanja rada internet platformi fokusirane su na nepravilnosti i nezakonita ponašanja i „apsolutno“ nisu usmerene na privatna preduzeća ili strane kompanije, naglasio je Han, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar