Kina protestuje zbog odluke EU ​​da poveća tarife na kineska električna vozila

Kinesko Ministarstvo trgovine je danas protestvovalo zbog odluke Evropske unije da podigne uvoznu tarifu na električna vozila iz Kine do čak 38 odsto, nazvavši je „nerazumnom“.

U trgovinskom sporu zbog subvencija Pekinga za koje Brisel ukazuje da štete evropskim proizvođačima automobila, EU planira da na četiri meseca počev od 4. jula uvede uvozne tarife od 17,4 odsto do 38,1 odsto na električna vozila koja u Evropu izvoze i kineske i druge firme iz sveta, uključujući Teslu.

Portparol kinskog ministarstva He Jadong rekao je da je u prripremi za tu odluku EU zahtevala previše informacija kineskih proizvođača automobila, a zatim ih je nepravedno optužila da ne sarađuju.

„Vrste, obim i količina informacija koje zahteva EU su bez presedana, daleko prevazilaze zahteve anti-subvencionih istraga“, rekao je on. On je naveo da su traženi detalji o proizvodnji i razvoju, tehnologiji i formulama proizvoda od kineskih kompanija za električna vozila i baterije.

„Pošto su kineske kompanije dale sve da sarađuju u istrazi i dale informacije, Evropska komisija je ipak neopravdano optužila kineske kompanije da ne sarađuju u potpunosti i uvela visoke kaznene takse“, rekao je on, dodavši da su kineske kompanije „šokirane i razočarane“.

Jadong nije najavio odmazdu za privremeno povećanje carina EU, za koje je rekao da nema „činjenične i pravne osnove“. Ali on je ponovio upozorenje Pekinga da će braniti prava i interese kineskih kompanija.

Zvanični Peking je u ponedeljak saopštio da otvara istragu o izvozu svinjskog mesa iz Evrope. Saopštavajući to, Ministarstvo trgovine nije pomenulo tarife za električna vozila. Ali istraga o raznim proizvodima od svinjskog mesa se smatra odgovorom na mere EU o električnim automobilima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.