U trendu

Kina ratifikovala RCEP, čeka druge članice

Kina je ratifikovala Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP) i izrazila nadu se da će i druge zemlje članice to što pre uraditi, rekao je kineski ministar trgovine Vang Ventao.

„Što pre sporazum stupi na snagu, to će brže imati koristi ljudi iz zemalja članica“, rekao je Vang na godišnjeg zasedanju Svekineskog narodnog kongresa, prenela je Kineska medijska grupa.

Sporazum koji je potpisalo 15 azijsko-pacifičkih zemalja u novembru 2020. trebalo bi da ratifikuje šest zemalja ASEAN-a (Asocijacija država jugoistočne Azije) i tri zemlje koje nisu članice ASEAN-a da bi stupio na snagu.

Potpisnice se nadaju da će najveći svetski blok slobodne trgovine biti podsticaj za pandemijom pogodjene ekonomije regiona. Članice RCEP-a pokrivaju približno 30 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema sporazumu trebalo bi da medjusobno smanje carine za čak 90 odsto.

Sporazum bi mogao da poveća trgovinu medju članicama za 428 milijardi dolara, doda 500 milijardi dolara globalnom izvozu i poboljša nacionalni dohodak 15 zemalja za 186 milijardi dolara do 2030. godine, procena je Peterson institutu za medjunarodnu ekonomiju (PIIE) u Vašingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.