U trendu

Kina se povlači iz globalnog projekta Sea-Me-Ve 6 zbog rasta tenzija sa SAD

PEKING – Kina je smanjila svoje učešće u projektu za povezivanje Azije sa Evropom podvodnim internet kablom Sea-Me-Ve 6, zbog rasta tenzija između Vašingtona i Pekinga oko kontrole fizičke infrastrukture koja prenosi svetski onlajn saobraćaj.

Telekom grupe povukle su ulaganje u projektu Sea-Me-Ve 6, koji će prenositi podatke između Azije i zapadne Evrope, objavio je Fajnenšl tajms.

SAD su od 2020. uskratile dozvolu za nekoliko podmorskih telekomunikacionih kablova koji su uključivali kineske kompanije ili direktno povezivali SAD sa kontinentalnom Kinom ili Hong Kongom, pozivajući se na zabrinutost zbog nacionalne bezbednosti.

Dve najveće kineske telekomunikacione grupe, C hina Telecom i C hina Mobile, povukle su svoju kombinovanu investiciju od oko 20 odsto iz projekta podmorskog kabla prošle godine nakon što je američka kompanija izabrana da izgradi liniju preko Hengtong Marine, najvećeg provajdera u zemlji u tom sektoru.

Njihov izlazak iz gasovoda Sea-Me-Ve 6, za koji se procenjuje da košta oko 500 miliona dolara za polaganje 19.200 kilometara kablova koji povezuju jugoistočnu Aziju sa zapadnom Evropo, ukazuje na rastuću bitku između Kine i SAD oko toga ko gradi i poseduje infrastrukturu koja podržava globalni internet.

Odlazak C hina Mobile i C hina Telecom je, kako je navedeno, pokazatelj intenziviranja tenzija između Vašingtona i Pekinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar