U trendu

Kina širi kapacitete za obnovljivu energiju

Instalisani kapacitet obnovljivih izvora energije u Kini održava zamah rasta od početka ove godine, u nastojanju zemlje da ostvari zeleni razvoj.

Do kraja oktobra, ukupan instalisani kapacitet proizvodnje električne energije u Kini dostigao je oko 2,5 milijardi kilovata, što je povećanje od 8,3 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Nacionalne uprave za energetiku, prenosi Sinhua.

Naime, instalisani kapacitet energije vetra porastao je 16,6 odsto u odnosu na pre godinu dana na 350 miliona kilovata, dok je kapacitet solarne energije dostigao 360 miliona kilovata, što je godišnji porast od 29,2 odsto.

Zemlja je ove godine povećala svoje investicije u obnovljivu energiju, ubrzanom izgradnjom velikih vetroelektrana i fotonaponskih baza, posebno u pustinjskim oblastima.

U prvih 10 meseci, ukupne investicije najvećih kineskih kompanija za proizvodnju električne energije u solarnu energiju su naglo porasle za 326,7 odsto na godišnjem nivou na 157,4 milijarde juana (oko 22 milijarde američkih dolara).

….

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar