U trendu

Kina ubrzava lansiranje digitalne valute

Digitalna valuta Centralne banke Kine predstavljena je na prvom Medjunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda, u gradu Haikou u južnoj kineskoj provinciji Hainan.

Narodna banka Kine počela je sa probom digitalne valute u nekoliko regiona od prošle godine.

Digitalnu valutu centralne banke, za razliku od bitkoina, koji je osnovan na decentralizovanom protokolu blokčejna, izdaje i reguliše Narodna banka Kine, koristeći digitalni token kako bi predstavila virtuelni oblik svoje klasične valute.

U 2020. godini Kina je ostvarila transakcije mobilnog plaćanja vredne 67 biliona američkih dolara, što je 400 puta više nego u istom periodu u SAD-u.

Iako još nema tačnog vremenskog okvira za lansiranje digitalnog juana, zamenik guvernera Narodne banke Kine Li Bo je naveo na forumu Boao, koji je održan prošlog meseca, da je Kina kao druga najveća ekonomija na svetu izazvala brojne komentare i razgovore u stručnim krugovima na tu temu.

Često se govori o tome da će digitalni juan biti izazov američkom dolaru.

„Svaka zemlja je u osnovi podložna američkom zakonodavstvu, jer se njihovi bankarski sistemi preklapaju sa američkim dolarom“, rekao je profesor Luidji Zingales sa poslovnog fakulteta Univerziteta u Čikagu za CGTN.

Dodao je daje „sve više nezadovoljstva u mnogim zemljama sveta i one ne žele da budu deo toga, naročito kada odluka koju su donele SAD nastoji da bude promenljiva“.

Naveo je primer da bi dogovori mogli biti prekinutu kada se sklope sa zemljama kao što je Iran.

Zingales smatra da sada postoji potreba u svetu za alternativnom valutom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.