U trendu

Kina ukinula još jedan set tarifa na američke proizvode

PEKING – Kina je danas ukinula još jedan set kaznenih tarifa na uvoz američkih industrijskih proizvoda kao odgovor na primirje u trgovinskom ratu s Vašingtonom, koji je pretio globalnom ekonomskom rastu, izveštava agencija AP.

Finansijska tržišta su pozdravila najave obe strane o smanjenju carina na uzajmni uvoz robe, iako Kina i SAD tek treba da reše veliki deo otvorenih pitanja u sukobu koji je izbio 2018. zbog trgovinskog suficita i tehnoloških ambicija Pekinga, navodi američka agencija.

Roba na koju se odnosi najnovije smanjenje tarifa uključuje industrijske komponente i medicinsku i fabričku opremu, saopštilo je kinesko Ministarstvo finansija ne navodeći detalje o vrednosti robe.

U saopštenju se precizira da se tarife na navedenu robu suspenduju na godinu dana, i da odluka stupa na snagu 28. februara.

Agencija AP napominje da do suspenzije dolazi u vreme kada se Kina bori s rastućim troškovima zbog mera uvedenih s ciljem suzbijanja epidemije Covid-19 virusa, koja je paralisala rad fabrika, prodavnica, preduzeća…

Prema „prvoj fazi“ američko-kineskog trgovinskog sporazuma, koji je potpisan u januaru, Vašington je prihvatio da otkaže dodatna povećanja tarifa a Peking se obavezao na kupovinu većih količina poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Američki zvaničnici su saopštili da se Kina obavezala i da će raditi na rešavanju žalbi koje se odnose na njenu tehnološku politiku.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle nedelje snizila carine na izvestan deo uvoza iz Kine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.