U trendu

Kina uzvratila dizanjem carina na proizvode SAD u vrednosti od 60 milijardi dolara

Kina je objavila danas da povećava carine na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara kao odgovor na najnovije amerčko povećanje carina na kineske proizvode.

SAD su objavile danas da povećavaju carine na kineski uvoz u vrednosti od 200 milijardi dolara zbog neslaganje oko politike Kine u tehnologiji.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je danas da će realizovati planove najavljene u avgustu o povećanju carina od deset i pet odsto na 5.207 američkih proizvoda. Prema spisku objavljenom prošlog meseca tu su uključeni kafa, med i industrijske hemikalije.

Cilj ove mere je da se obuzdaju „trgovinska trvenja“ i „ulateralizam i protekcionizam SAD“, navelo je minstarstvo na svom vebsajtu. Poziva se na „pragmatičn dijalog“ da se zajednički očuva princip slobodne trgovine i multilateralnog trgovnskog sistema.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je ranije danas da će za oko 5.000 proizvoda iz Kine od ponedeljka biti uvedene carine od 10 odsto, s tim da će 1. janaura one biti povećane na 25 odsto, preneo je AP.

Tramp je juče zapretio da će, ako Kina bude uzvratila, uvesti dodatne carine na robu u vrednosti od još 267 milijardi dolara.

SAD se žale da su kineski planovi za industrijski razvoj, ukljlučujući i plan „Mejd in Čajna 2025“ koji poziva na stvaranje šampiona u robotici i drugim oblastima zasnovani na ukradenoj tehnologiji, da krše obaveze Kine za otvaranje tržišta i da bi mogli da naruše američko vodjstvo u industrijskom sektoru.

Američke kompanije i trgovinski partneri uključujući i EU i Japan već se dugo žale na kineske trgovinske barijere i industrijsku politiku. Medjutim oni se protive Trampovim merama i upozoravaju da bi spor mogao da zaustavi globalni ekonomski rast i podrije medjunarodnu trgovinsku regulativu.

Tramp je u julu uveo carine od 25 odsto na kineske proizvode u vrednosti od 50 milijardi dolara. Kina je uzvratila sa sličnim carinama i sličnom količinom američkih proizvoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.