U trendu

Kineska carina uvela blokadu na izvoz iz Litvanije

VILJNUS – Kina je uvela carinsku blokadu na izvoz iz Litvanije, saopštio je danas litvanski nadležni organ za trgovinu, čime je, kako prenosti Rojters, produbljen spor između Pekinga i Vilnjusa zbog odluke baltičke države da dozvoli Tajvanu da otvori predstavništvo, koje je de facto ambasada u toj zemlji.

Kina je spustila nivo diplomatskih odnosa sa Litvanijom i suspendovala tamošnje konzularne usluge nakon što je 18. novembra otvoreno tajvansko predstavništvo u toj državi.

Zvanični Peking smatra Tajvan, koji ima autonomiju, svojom teritorijom a ne zasebnom državom.

Za tajvanska predstavništva u Evropi i Sjedinjenim Državama koristi se naziv glavnog grada Tajpeja, čime se izbegava spominjanje samog imena tog ostrva.

„Žalim zbog ove odluke kineskih vlasti. Šteta je što je preduzeta ta mera uprkos tome što je Litvanija sasvim jasno objasnila da otvaranje tajvanskog predstavništva nije u suprotnosti s principom ‘Jedna Kina’, kojeg se držimo“, rekao je danas novinarima litvanski predsednik Gitanas Nauseda.

On je dodao da je zatražio od litvanske vlade da nađe način za kompenzovanje gubitaka koje će pretpreti domaća preduzeća.

Prvu informaciju o potezu kineske carine objavio je juče Vidmantas Janulevičijus, predsednik Konfederacije industrijalaca Litvanije, pozivajući se na trojicu članova tog trgovinskog tela.

„Kineska carina više ne vodi Litvaniju na svojoj listi zemalja porekla, tako da se carinski obrasci za kargo isporuke iz Litvanije ne mogu podnositi“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.