U trendu

Kineska centralna banka smanjuje stope na srednjoročne zajmove

Kineska centralna banka smanjila je kamatne stope na srednjoročne zajmove i na obrnutu repo stopu za 10 baznih bodova, kako bi smanjila troškove kredita i stimulisala ekonomski rast, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska narodna banka je juče finansijskim institucijama smanjila stopu jednogodišnjih zajmova u vrednosti od 700 milijardi juana (oko 110 milijardi američkih dolara) na 2,85 odsto, u odnosu na 2,95 odsto u prethodnom poslovanju.

Centralna banka je takodje dodala novčana sredstava za 100 milijardi juana na tržište kroz sedmodnevni obrnut repo, čija je kamatna stopa iznosila 2,1 odsto, što je pad sa 2,2 odsto.

Srednjoročni zajmovi u vrednosti od 500 milijardi juana i obrnuti repo u vrednosti od 10 milijardi juana istekli su istoga dana, čime će dovesti do neto likvidnosti od 290 milijardi juana na tržište.

Upotreba srednjoročnih zajmova otpočela je 2014. godine, radi pomoći komercijalnim i političkim bankama u zadržavanju likvidnosti, dopuštajući ovim bankama da se zadužuju kod Centralne banke koristeći vrednosne papire kao zalog.

Kina će dalje sprovoditi razborite, fleksibilne i odgovarajuće monetarne politike, sa likvidnošću koja se održava na razumnom nivou, rečeno je na konferenciji o ekonomskim poslovima, održanoj u decembru prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.