U trendu

Kineska Đingje grupa preuzela Britiš Stil

LONDON – Kineski proizvođač čelika Đingje Grupa preuzela je železaru Britiš Stil, spasivši tu britansku kompaniju koja je prošlog maja stavljena u prinudnu likvidaciju, javlja Rojters.

U saopštenju kineske čeličane navodi se da je Đingje okončao kupovinu britanskog i holandskog vlasničkog udela u Britiš Stilu, da planira da uloži 1,2 milijarde funti (1,6 milijardi dolara) u tu kompaniju i da ponudi ugovore o radu za 3.200 radnika.

Kineska grupa je prošle sedmice saopštila da će kupiti i glavnu fabriku Britiš Stila u gradiću Skantorp, na severu Engleske, iako nije dobila odgovor francuske vlade koja ima vlasništvo u toj jedinici, što predstavlja potencijalnu prepreku za postizanje sporazuma.

Francuska, koja smatra poslovanje Britiš Stila strateškom aktivnošću zbog snabdevanja francuske železničke kompanije SNCF, saopštila je da su prošle nedelje četiri ponuđača izrazila zainteresovanost za kupovinu te jedinice.

IZ Đingjea su naveli da se i dalje nadaju da će oni kupiti francusku jedinicu.

Kineska grupa takođe objavila da njeni investicioni planovi za Britiš Stil uključuju instaliranje elektrolučne peći, izgradnju jedne efikasnije elektrane i pokretanje nove linije za čeličnu armaturu, proizvod koji se uglavnom koristi u građevinarstvu.

British Stil bio u procesu likvidacije od prošlog leta nakon što investicioni fonf Grejbul Kepital nije mogao da obezbedi finansiranje te kompanije koju je kupio od Tata Stila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.