U trendu

Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su zvaničnici očekivali

PEKING – Kineska ekonomija se oporavlja brže nego što su najviši zvaničnici očekivali zbog krize izazvane virusom kovid-19 i ponovnog otvaranja, što sugeriše da će vlada biti uzdržana u uvođenju novih stimulativnih mera ove godine, preneo je danas Blumberg pozivajući se na neimenovani izvor blizak kineskim vlastima.

Talas zaraze koji je usledio nakon naglog ukidanja ograničenja zbog pandemije, završio se brže nego što su visoki zvaničnici očekivali.

Isti izvor navodi da je uprkos predviđanjima da će epidemija trajati do februara ili marta, najveći broj stanovništva zaražen je već početkom godine, što je omogućilo da se ekonomija brže oporavi.

Ključni podaci objavljeni ove nedelje idu u prilog mišljenjima da se ekonomija snažno oporavlja nakon što je Kina odustala od strategije nulte tolerancije na kovid-19.

Agencija navodi da je proizvodni sektor u februaru zabeležio najveće povećanje aktivnosti u poslednjih više od decenije istraživanja menadžera nabavki, a povećana je i aktivnost potrošača.

Prema podacima 100 najvećih investitora u oblasti nekretnina, prodaja stanova takođe je porasla prvi put u poslednjih 20 meseci.

Blumberg navodi da ekonomski izgledi ipak ostaju neizvesni, u okolnostima slabog globalnog rasta i povećanih referentnih kamatnih stopa, a potražnja za kineskim proizvodima opala je poslednjih meseci u nekim od najvećih tržišta, poput SAD i Evrope, i verovatno će ostati na nižem nivou do kraja godine.

Dodaje se da su tenzije između SAD i Kine oko tehnologije i geopolitičkih pitanja takođe eskalirale i dodatno opteretile poslovnu klimu.

Ekonomisti očekuju da kineska vlada postavi cilj rasta za ovu godinu koji je veći od pet odsto, dok drugi procenjuju da će iznositi 5,5 odsto ili više.

Ekonomija je prošle godine porasla za samo troi odsto, što je drugi najsporiji tempo od 1970-ih, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.