U trendu

Kineska ekonomija zadražala otpornost u prvih 11 meseci 2022.

Kineska ekonomija je zadržala otporan rast u prvih 11 meseci 2022. godine, uprkos izazovima koje su postavili epidemija kovid-19 i složeno globalno okruženje.

Druga po veličini svetska ekonomija zabeležila je stabilnu ekspanziju investicija u osnovna sredstva,  industrijske proizvodnje i onlajn maloprodaje, između ostalog, u periodu januar-novembar, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, prenosi Sinhua.

Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), kineske investicije u osnovna sredstva porasle su za 5,3 odsto na godišnjem nivou tokom ovog perioda.

Ulaganja u infrastrukturu porasla su za 8,9 odsto na godišnjem nivou, dok su ulaganja u proizvodnju porasla za 9,3 odsto, a ulaganja u oblasti visoke tehnologije porasla su za 19,9 odsto.

U prvih 11 meseci, ukupna dodata vrednost industrijskih preduzeća iznad predviđene veličine zabeležila je međugodišnji rast od 3,8 odsto, a visokotehnološka proizvodnja porasla je za 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Konkretno, proizvodnja zelenih pametnih proizvoda kao što su vozila sa novom energijom i solarne ćelije porasla je za 100,5 odsto, odnosno za 44,1 odsto.

„Trend nadogradnje industrijske strukture se nije promenio, a novi pokretači rasta nastavljaju da rastu“, rekao je Tang Vejvej, zamenik direktora sektora za industriju NBS.

Sektor e-trgovine u zemlji igrao je sve veću ulogu u jačanju potrošnje tokom ovog perioda, pri čemu je onlajn maloprodaja porasla za 4,2 odsto u poređenju sa istim periodom 2021.

Među njima, onlajn prodaja fizičke robe porasla je za 6,4 odsto na godišnjem nivou, što čini 27,1 odsto ukupne maloprodaje robe široke potrošnje.

Međutim, samo u novembru, nekoliko ekonomskih pokazatelja, uključujući maloprodaju, bilo je pod pritiskom uticaja domaćih rasplamsavanja kovid-19 i smanjenja spoljne tražnje.

Ranije ovog meseca, Kina je najavila niz mera za optimizaciju svog odgovora na kovid-19 kako bi ga bolje uskladila sa potrebama ekonomskog i društvenog razvoja – označavajući prelazak u novu fazu prevencije i kontrole kovid-19 u zemlji.

Centralna vlada je poslala radne grupe na relevantne lokalitete da nadgledaju njihove napore u sprovođenju paketa politika za stabilizaciju privrede, istovremeno koordinirajući napore za rešavanje teških pitanja i specifičnih problema u sprovođenju politike.

Uz implementaciju optimizovanog odgovora na kovid -19 i mera za zaštitu potrošača, Kina će imati veću domaću potražnju za potrošnjom, rekao je statističar NBS Fu Jiaći.

Gledajući unapred, zemlja će pojačati napore za produbljivanje reformi i otvaranja širom sveta, jačati poverenje tržišta, obezbediti stabilan rast, zapošljavanje i stabilne cene i podstaći vitalnost tržišta kako bi promovisala sveukupno poboljšanje ekonomskog poslovanja, naveo je NBS u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar