U trendu

Kineska industrijska proizvodnja usporila rast u julu

PEKING – Kineska industrijska proizvodnja ostvarila je u julu 2021. rast od 6,4 posto međugodišnje, podbacivši znatno u odnosu na očekivanja, prema zvaničnim podacima objavljenim danas, što ukazuje na to da je pritisak na privredu sve jači.

Analitičari su u anketi Rojtersa predviđali rast kineske industrijske proizvodnje u prošlom mesecu od 7,8 odsto, nakon junskog skoka od 8,3 procenta.

Promet u trgovini na malo je u julu bio veći za 8,5 posto u odnosu na godinu dana ranije, što je ispod prognoziranog rasta od 11,5 procenata i daleko ispod rasta od 12,1 odsto zabeleženog u junu.

Ulaganja u osnovna sredstva su povećana za 10,3 posto u periodu januar-jul u odnosu na isti period 2020. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su rast ulaganja u osnovna sredstva od 11,3 procenta, nakon povećanja od 12,6 odsto u prvih šest meseci ove godine.

Bruto domaći proizvod Kine dostigao je nivo pre pandemije vođen iznenađujuće snažnim izvozom, ali ekspanzija gubi zamajac jer se preduzeća suočavaju sa sve većim cenama sirovina i uskim grlima u globalnom lancu snabdevanja, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.