Kineska kompanija gradi toplovod za grejanje Novog Beograda

Beograd će za dve godine, posle izgradnje toplovoda od termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, dobiti potpunu stabilnost u grejanju.

Toplotna energija od 600 megavata koja će biti isporucena nakon izgradnje toplovoda, i po najvećoj zimi grejaće pola Novog Beograda. Kada temperatura dostigne minus 12 stepeni , sto se retko desava , potrošnja toplotne energije na Novom Beogradu iznosi maksimalnih 1.100 megavata, ali se predviđa da će ovim toplovodom količina energije od 600 megavata zadovoljiti potrebe Novobeograđana.

Projekat će realizivati kineska kompanija „Power Construction Corporation of China“.

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić i vršilac dužnosti direktora JKP-a „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić potpisali aneks na, pre više godina, sklopljen ugovor o realizaciji tog projekta sa kineskom kompanijom.

Vrednost ugovora pre tri godine, kada je potpisan, iznosila je oko 194 miliona evra.

Šapić je rekao da je sada najvažnije da su se stekli uslovi za početak gradnje i da veruje da će za dve godine Novi Beograd i grad Beograd dobiti toplovod.

„To znači, potpunu nezavisnost, stabilnost i sigurnost po pitanju grejanja i energetske stabilnosti, da nećemo zavisiti od drugih već sami od sebe. Sami ćemo proizvoditi toplotnu energiju“, rekao je Šapić.

Radovi na pripremi instalacije na EPS-ovim postrojenjima počeli su u januaru ove godine,Toplovod će biti dug 30 kilometara, a postaviće se 60 kilometara cevi.

Predstavnik kompanije „Power Construction Corporation of China” Jang Bo je rekao da su ispunjeni svi uslovi za gradnju.

„Stoga smo mi sa naše strane preduzeli sve što je moguće da ubrzamo proceduru i preduzmemo korake za početak projekta. Verujemo da će, uz saradnju i podršku Vlade i svih drugih učesnika, ovaj projekat biti uspešno završen i na vreme“, rekao je Jang Bo.

Plan je da se na toplovod piključe i ostale toplane, pre svega toplana koja se gradi u Surčinu za potrebe specijalizovane svetske izložbe Ekspo 2027. Ta energija će moći da se koristi i kao rashladna.

Prilog Kineske Medijske Grupe – CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.