U trendu

Kineska video industrija ultravisoke definicije premašila tri hiljade milijardi juana

Vrednost kineske video industrije ultravisoke definicije premašila je krajem 2022. godine tri hiljade milijardi juana (oko 431,8 milijardi američkih dolara), pokazuju podaci koje je objavio Kineski centar za razvoj informatičke industrije.

Prema podacima ovog centra, koji radi pod upravom Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, vrednost ovog sektora samo u južnoj kineskoj provinciji Guangdung iznosi 600 milijardi juana, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina trenutno ima osam televizijskih kanala koji emituju programe rezolucije 4K, kao i dva kanala sa emisijama rezolucije 8K, što je pomoglo u širenju ovog sektora, saopštio je Centar.

Kina je takođe razvila i industrijalizovala ključne proizvode, uključujući 8K kamere, 8K monitore kao i senzore koji obrađuju slike rezolucije 8K.

Prema navodima Centra, sektor se u daljem razvoju može fokusirati na kućne i automobilske audio i video sisteme, telekonferencijske sisteme, sisteme za onlajn striming i komercijalne sisteme za prikazivanje.

Kina je prošlog novembra odobrila uspostavljanje tri nova nacionalna proizvodna i inovativna centra za proizvodnju grafena, virtualnu realnost i video industriju ultravisoke definicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.