U trendu

Kineske investicije u projekat „Pojas i put“ blago opale

ŠANGAJ, 25. jula (Rojters) – Kineska finansijska i investiciona potrošnja u zemljama koje obuhvata projekat „Pojas i put“ blago je opala u prvoj polovini 2022. u odnosu na godinu dana ranije, pri čemu nema više novih projekata u ugalj, a ulaganja u Rusiju, Egipat i Šri Lanku su pala na nulu, pokazalo je istraživanje jednog kineskog univerziteta.

Saudijska Arabija je bila u navedenom periodu bila najveći primalac kineskih investicija sa iznosom od oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u studiji Centra za zelene finansije i razvoj (GFDC) sa sedištem u Šangaju objavljenom u nedelju, prenosi Rojters.

Ukupna sredstva i investicije iznosili su u prvoj polovini godine 28,4 milijarde dolara naspram 29,6 milijardi dolara u istom periodu lani, čime je ukupna potrošnja na „Pojas i put“ dostigla 932 milijarde dolara od 2013. godine, saopštio je GFDC.

Kineski predsednik Si Đinping pokrenuo je Inicijativu „Pojas i put“ 2013. godine sa ciljem da finansijski i infrastrukturni potencijal Kine upregne u „izgradnju velike zajednice koja deli zajedničke interese“ širom Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Ovaj projekat je, međutim, posustao zbog tereta duga koji uzrokuje u zemljama i drugih pitanja kao što je degradacija životne sredine. Pojedine države su počele ponovo pregovore o svojim investicionim projektima s Kinom, naglašavajući dužničke rizike.

Nijedan novi projekat uglja nije dobio kinesko odobrenje u prvih šest meseci 2022. pošto je predsednik Si obećao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog septembra da će staviti tačku na strana ulaganja u ugalj.

Kina je nastavila da pruža podršku drugim projektima fosilnih goriva u zemljama „Pojasa i puta“, pri čemu nafta i gas čine oko 80 posto kineskih energetskih investicija u inostranstvu i 66 procenata njenih građevinskih ugovora, saopštio je GFDC.

Aranžmani u gasne projekte iznosili su 6,7 milijardi dolara u prvom polugodištu u odnosu na 9,5 milijardi dolara tokom cele prošle godine, navodi se u istraživanju.

Transakcije u sektorima zelene energije i hidroenergije pale su za 22 procenta u odnosu na godinu ranije. Dok su investicije porasle na 1,4 milijarde dolara sa 400 miliona dolara, troškovi izgradnje vezani za zelenu energiju su pali na 1,6 milijardi dolara, na manje od polovine u odnosu na nivo prethodne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar