U trendu

Kineski CRBC će graditi komunalnu infrastrukturu u 65 opština (VIDEO)

Srbija je sa kineskom kompanijom CRBC potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra.

Ministar gradjevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović istakao je da je to jedan od najobimnijih i najskupljih projekata koji će se realizovati narednih godina u Srbiji.

„Potpisivanjem ugovora u Srbiji se stvaraju uslovi da opštine i gradovi reše višedecenijske probleme vezane za prečišćavanje otpadnih voda i odlaganje i tretman čvrstog otpada. Ovim ugovorima je predvidjeno projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija“, rekao je Momirović.

Kako je precizirao, predvidjeni rok izgradnje za svaki pojedinačni objekat je 39meseci, a krajnji rok za zavšetak svih planiranih objekata u svim lokalnim samoupravama je pet godina.

„Ovo verovatno najkompleksniji projekat koje je ovo Ministarstvo ikada izvodilo. Država Srbija će se zadužiti i investirati u ovu komunalnu infrastrukturu, čiji će korisnici biti opštine. Još uvek pregovaramo u vezi sa finansijskim uslovima. Ovo je tek komercijalni ugovor o izvodjenju. Svakako očekujemo da ćemo uspeti da obezbedimo najbolje moguće uslove na finansijskom tržištu, naravno zajednički sa našim kineskim partnerima”, kaže Momirović.

Dodao je da je ugovorom je predvidjeno obavezno angažovanje srpskih podizvodjača od strane kineskih partnera i to u procentu ne manjem od 49 odsto.

“Ugovori su izradjeni po modelu žutog fidika i uključuju projektovanje i izvodjenje radova od strane kineskog partnera, a svaka opština i grad, koji su obuhvaćeni ovim ugovorima, imaće svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.”

Momirović je rekao da će radovi biti sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti i po najvišim standardima i primenom novih tehnologija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)