U trendu

Kineski Fosun dostavio „Tomas Kuku“ pismo o zainteresovanost

LONDON – Britanska kompanija „Tomas Kuk“ primila je preliminarnu ponudu, odnosno pismo o zainteresovanosti za njen turistički biznis od svog najvećeg deoničara, kineskog „Fosun Turizma“.

Najstarija svetska putnička agencija već razmatra prodaju svoje avio-kompanije i ponudu za svoje nordijsko poslovanje nakon što je prošlog meseca zabeležila gubitak od 1,5 milijardi funti, navodeći da „nema sumnje“ da je Bregzit uzrokovao da klijenti odgode svoje planove za letovanje, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Godišnji prihod od prodaje „Tomas Kuka“ iznosi devet milijardi funti, ima 19 miliona korisnika godišnje i 22.000 zaposlenih u 16 zemalja.

Iz ove kompanije, osnovane u Markit Harborou 1841. godine, navode da su u pregovorima sa Fosunom, ali da nije „sigurno da će Fosunov preliminarni dopis rezultirati i formalnom ponudom“.

Prošlog meseca, akcije „Tomas Kuka“ su se stropoštale za 30 odsto u samo jednom danu nakon što su analitičari Sitigrupe saopštili da su akcije kompanije „bezvredne“.

Ova turistička firma je za godinu dana izdala čak tri upozorenja vezana za dobit kompanije i bori se da smanji dugove.

Vest o razgovorima sa Fosunom, koji je i vlasnik fudbalskog kluba Volverhempton Vanderers i lanca rizorta Klub Med, izazvala je skok akcije „Tomas Kuka“ za 20 odsto, na oko 19 penija. To je, medutim, daleko ispod nivoa od 150 penija na kom je akcija kompanije bila prošlog leta.

Britanska turistička firma je već zatvorila 21 poslovnicu, a procenjuje se će nastaviti sa zatvaranjem prodajnih mesta, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar