U trendu

Kineski istraživači pronalaze novi način da sintetišu skrob i proteine iz stabljike kukuruza

Kineski istraživači su nedavno razvili metod visoke efikasnosti za sintezu veštačkog skroba i mikrobnih proteina iz stabljike kukuruza. Ova metoda može smanjiti troškove proizvodnje veštačkog skroba i obezbediti novi način proizvodnje hrane, prenosi Sinhua.

Rastuće stanovništvo i klimatske promene predstavljaju velike izazove za bezbednost hrane. Efikasna konverzija poljoprivrednog otpada u veštačku hranu važan je način za ublažavanje prehrambene krize i ostvarivanje održivog razvoja poljoprivrede.

Istraživači sa Biotehnološkog istraživačkog instituta u okviru Kineske akademije poljoprivrednih nauka i drugih institucija sa sedištem u Kini, koristili su molekularni sistem sa više enzima i pekarski kvasac za pretvaranje celuloze u stabljikama kukuruza u veštački skrob i za proizvodnju mikrobnih proteina fermentacijom u aerobnim uslovima.

Čitav proizvodni proces zahteva samo malo ulaganje u opremu, ne zahteva unos koenzima ili energije i ne dovodi do gubitka šećera, nudeći mogućnost proizvodnje veštačkog skroba i mikrobnih proteina po niskoj ceni, navodi se u studiji.

Studija je objavljena u časopisu Naučni bilten (Science Bulletin).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.