U trendu

Kineski izvoz u avgustu iznad očekivanja

PEKING – Kina je zabeležila neočekivano visok rast izvoza u avgustu zahvaljujući solidnoj globalnoj potražnji, što je delom smanjilo pritiske na drugu najveću ekonomiju sveta koja se bori s izazovima na nekoliko frontova.

Kineski izvoz je prošlog meseca skočio za 25,6 posto na godišnjem nivou, nadmašivši znatno predviđanja, dok je u odnosu na jul porastao za 19,3 procenta, što ukazuje na otpornost industrijskog sektora te zemlje, izveštava Rojters.

Analitičari koje je anketirala britanska agencija prognozirali su rast izvoza na 17,1 odsto.

Istovremeno, kineski uvoz je u avgustu uzleteo za 33,1 procenat međugodišnje, podstaknut visokim cenama na međunarodnim robnim tržištima, i takođe je premašio procene ekonomista koji su očekivali povećanje od 26,8 posto.

Spoljnotrgovinski suficit je u izveštajnom mesecu iznosio 58,34 milijarde dolara i veći je nego u julu, kada je višak u robnoj razmeni sa svetom iznosio 56,58 milijardi dolara.

Prema Rojtersovoj računici, izvedenoj na osnovu carinskih podataka, trgovinski suficit Kine sa Sjedinjenim Državama porastao je na 37,68 milijardi dolara u avgustu sa nivoa od 35,4 milijarde dolara u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.