U trendu

Kineski izvoz uzleteo 21 posto u novembru

PEKING – Izvoz Kine je porastao u novembru najbrže od februara 2018, potpomognut snažnom globalnom tražnjom i činjenicom da je oporavak fabričke proizvodnje u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji nadmašio onaj u drugim zemljama koje su vodeći kineski trgovinski partneri.

Prema podacima kineske carine, izvoz je u novembru 2020. skočio za 21,1 posto na godišnjem nivou, ubrzavši još jače u odnosu na oktobarski rast od 11,4 procenta, i premašivši očekivanja analitičara koji su predviđali povećanje od 12 odsto, izveštava Rojters.

Kineski uvoz u novembru je porastao za 4,5 posto međugodišnje, što je sporije od oktobarskog rasta od 4,7 procenata. Pokazatelj o uvozu je podbacio u odnosu na prognoze analitičara koji su u anketi Rojtersa procenjivali stopu rasta od 6,1 posto, ali je svejedno ovo treći uzastopni mesec kako beleži ekspanziju.

Ekonomisti kažu da su poboljšanje domaće i inostrane tražnje, kao i veće cene robe doprineli boljim spoljnotrgovinskim pokazateljima.

To je rezultiralo skokom kineskog spoljnotrgovinskog suficita sa oktobarskog nivoa od 58,44 milijarde dolara na 75,42 milijarde u novembru, što je ujedno i njegov najveći iznos još od 1981, od kada agencija Refinitiv vodi ovu evidenciju.

Takođe je snažno povećan trgovinski suficit Kine sa Sjedinjenim Državama na 37,42 milijarde dolara u novembru sa 31,37 milijardi u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.