U trendu

Kineski primer novi putokaz smanjenja siromaštva u svetu

U Kini je gotovo 100 miliona siromašnih iz poljoprivrednog područja izvučeno iz siromaštva do kraja 2020. godine, istaknuto je u kineskoj Beloj knjizi o iskustvima u smanjenju siromaštva u toj zemlji.

Prema podacima Svetske banke, u Kini je živelo 70 odsto siromašnih, a cilj za spas najsiromašnijih po Agendi održivog razvoja Ujedinjenih nacija bila je 2030. godina. To znači da je Kina ostvarila cilj 10 godina pre roka, navela je u komentaru Kineska medijska grupa.

Ukazano je da je Kina poboljšala ukupnu efikasnost smanjenja siromaštva nizom preciznih mera. Mere kao što su ublažavanje industrijskog siromaštva, ublažavanje ekološkog siromaštva, ublažavanje siromaštva u obrazovanju … postale su precizne i moćne mere za Kinu da se reši siromaštva.

Strategija za ciljano smanjenje siromaštva je kinesko čarobno oružje za pobedu u borbi protiv siromaštva, a Kina je pronašla i novi način za čovečanstvo da smanji siromaštvo, ističe se u komentaru.

U Beloj knjizi se navodi da su u Aziji, Kina i zemlje ASEAN-a zajednički pokrenule plan promovisanja ruralnog smanjenja siromaštva. U Africi je Kina sprovela projekte pomoći tehničkoj saradnji kao što su izgradnja infrastrukture, poljoprivreda i medicinska nega, a u Latinskoj Americi Kina je pomogla u izgradnji pokaznih centara za poljoprivrednu tehnologiju, kako bi pomogla lokalnom stanovništvu u zemljama primaocima da izbegnu siromaštvo.

Kina eliminiše apsolutno siromaštvo prema rasporedu, tako da druge zemlje u svetu mogu da vide: Siromaštvu nije sudbina i siromaštvo nije nepobedivo, navela je Kineska medijska grupa.

Sve dok imamo hrabrosti, predvidjanja i odgovornosti i shvatimo odgovarajuće metode smanjenja siromaštva, čovečanstvo će biti u stanju da napreduje ka cilju rešavanja siromaštva i postizanja zajedničkog razvoja. U tom smislu, kineska dostignuća u smanjenju siromaštva i dragoceno iskustvo ne pripadaju samo Kini, već i svetu, ističe se u komentaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.