U trendu

Kineski proizvođač smartfona Šaomi ulazi u sektor e-vozil

GUANGDŽOU – Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u „podmaklu razvojnu fazu“.

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom Šaomi EV registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

Šaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

Ranije ovog meseca, Šaomi je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju Dipmoušen za oko 77,37 miliona dolara, kako bi „poboljšao tehnološku konkurentsku prednost“ u biznisu s električnim vozilima.

Šaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema oceni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput „Tesle“ i kineskog BID-a.

Akcije Šaomija su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4 posto, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.