U trendu

Kineski Šandong postavio cilj rasta BDP na preko pet odsto za 2024.

Kineska provincija Šandong, jedna od najvećih ekonomskih sila u zemlji, postavila je cilj rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od preko pet odsto za 2024. godinu, rečeno je na drugoj sednici 14. Narodnog parlamenta provincije Šandong.

BDP Šandonga u 2023. dostigao je 9,2 hiljade milijadi juana (oko 1,28 hiljade milijardi američkih dolara), što je za oko šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju o radu pokrajinske vlade objavljenom na sednici 22. januara.

Kako penosi Sinhua, pokrajina je postavila ciljeve i za druge glavne ekonomske pokazatelje za 2024. godinu, koji uključuju rast raspoloživog dohotka stanovnika po glavi stanovnika od oko 5,5 odsto, otvaranje preko 1,1 milion novih radnih mesta u gradovima i rast indeksa potrošačkih cena od oko tri odsto.

U 2024. Šandong takođe ima za cilj da energično promoviše novu industrijalizaciju. Oko 10 novih industrijskih klastera na pokrajinskom nivou biće oformljeno oko nove informacione tehnologije, vrhunske opreme, nove energije i novih materijala, moderne medicine, novih energetskih vozila i drugih sektora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.