U trendu

Kineski Sinđijang otvorio pilot zonu slobodne trgovine

Pilot zona slobodne trgovine Sinđijang, prva u severozapadnim pograničnim regionima Kine, zvanično je počela rad 1. novembra.

Ceremonija otvaranja Zone slobodne trgovine održana je u Urumćiju, glavnom gradu regiona. Erkin Tunijaz, predsednik regionalne vlade, izdao je dozvole za tri oblasti Zone, koje obuhvataju oblasti u Urumćiju, Horgosu i Kašgaru, prenosi Sinhua.

Ukupna površina Zone obuhvata skoro 180 kvadratnih kilometara.

Erkin Tunijaz je rekao da će Sinđijang iskoristiti svoje resurse, geografske prednosti i industrijsku osnovu da unapredi izgradnju Zone uz visoke standarde i visok kvalitet.

Očekuje se da će Zona dati veliki doprinos integraciji Sinđijanga u „dvostruku cirkulaciju“ domaćih i međunarodnih tržišta, podržati razvoj ključne oblasti Inicijative Pojas i put i igrati značajnu ulogu u izgradnji „zlatnog kanala“ između Azije i Evrope i mostobrana za otvaranje Kine prema Zapadu, dodao je on.

Kineski državni savet objavio je 31. oktobra opšti plan za uspostavljanje pilot Zone slobodne trgovine u Sinđijangu kao značajnog strateškog poteza za promovisanje reformi i otvaranja u novoj eri.

Plan će dati Zoni veću autonomiju u reformama, omogućavajući joj da istražuje alternativne puteve u odnosu na druge zone slobodne trgovine i da neguje i širi industrije jedinstvene za Sinđijang ili u kojima Sinđijang ima prednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar