U trendu

Kineski Ziđin ponudio 1,41 mlrd $ da preuzme Nevsun

VANKUVER/FUĐEN – Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju Nevsuna za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

„U Srbiji na projektu Čukaru Peki nameravamo da brzo razvijamo Gornju zonu i u njoj otpočnemo proizvodnju, kao i da nastavimo da unapređujemo i definišemo prvoklasne potencijale Donje zone“, izjavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije Ziđin.

Kineski rudarski div Ziđin Majning je 31. avgusta izabran za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa udelom od 63 odsto.

Ziđin će u RTB Bor uložiti 1,46 milijardi dolara uz obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, dok je 200 miliona dolara planirano za rešavanje „istorijskih dugova“.

Odbor direktora Nevsuna, kako je saopšteno, jednoglasno je preporučio akcionarima da prodaju svoje deonice i prihvate ponudu, koju tek treba da odobre nadležni kanadski i kineski organi, i koja podrazumeva kupovinu najmanje 66 odsto ukupnih Nevsunovih deonica u opticaju.

Odbor je takođe preporučio akcionarima da ostanu pri odluci o odbijanju neprijateljske ponude za preuzimanje koju je uputila kompanija Lundin 26. jula, a koja ističe 9. novembra ove godine.

Kompanija Nevsun se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, na nalazištu bakra svetske klase koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.

Nevsun Risorsiz je 100 odsto vlasnik prava na istraživanje bakra na nalazištu Čukaru Peki – Gornja Zona, i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja Zona.

Čukaru Peki – Donja Zona je zajednički poduhvat sa Friport-Mekmoran Eksplorejšn Korporejšn (Friport) koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti Nevsun Risorsiz će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto.

Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Detalji ponude kineske kompanije biće predstavljeni u cirkularnoj ponudi za preuzimanje koju će Ziđin narednih dana dostaviti pisanim putem akcionarima kompanije Nevsun, najkasnije do 18. septembra.

Akcionari kompanije Nevsun imaće inicijalni period od 105 dana da ponude svoje deonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.