U trendu

Kinesko otvaranje visokog standarda podstiče strane investicije

* Kako Kina teži visokokvalitetnom razvoju, ona radi na proširenju institucionalnog otvaranja u pogledu pravila, propisa, upravljanja i standarda u cilju poboljšanja nivoa i kvaliteta trgovinske i investicione saradnje.

* U okviru politike otvaranja visokog standarda, Kina je usvojila niz mera kako bi olakšala pristup tržištu i izjednačila uslove, tako da strane kompanije mogu da uživaju u boljem poslovnom okruženju u zemlji.

* Kina pojačava napore da stvori vrhunsko poslovno okruženje koje je tržišno orijentisano, zasnovano na zakonima i internacionalizovano.

Uprkos rastućoj plimi deglobalizacije i protekcionizma, Kina je ostala posvećena otvaranju po visokim standardima kako bi podstakla strane investicije, pružajući preko potrebnu sigurnost i mogućnosti globalnim preduzećima.

Kao druga po veličini svetska ekonomija, najveća trgovačka nacija i glavni magnet za globalne investitore, Kina bi, kroz šire otvaranje, ne samo pogurala svoj visokokvalitetni razvoj već i stvorila široke mogućnosti za svet, ocenili su učesnici trećeg Kineskog ekonomskog okruglog stola, platforme za razgovore svih medija čiji je domaćin novinska agencija Sinhua.

INSTITUCIONALNO OTVARANJE

Kako Kina teži visokokvalitetnom razvoju, ona radi na proširenju institucionalnog otvaranja u pogledu pravila, propisa, upravljanja i standarda kako bi poboljšala nivo i kvalitet trgovinske i investicione saradnje.

„Institucionalno otvaranje biće centralni deo otvaranja Kine prema spoljnom svetu“, rekla je Džang Vei, potpredsednica Kineske akademije za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju pri Ministarstvu trgovine.

Govoreći na okruglom stolu, Džang je dodala da su zdravi ekonomski temelji Kine ostali nepromenjeni, sa konkurentnim industrijskim i lancima snabdevanja, dok se očekuje da će njena prednost ogromnog domaćeg tržišta dodatno ojačati.

„Proširenje institucionalnog otvaranja biće efikasan način i snažna podrška visokokvalitetnom razvoju zemlje“, rekla je ona.

U poslednjem koraku, Državni savet, ili kabinet, izdao je sveobuhvatan plan u decembru 2023. za promovisanje institucionalnog otvaranja na visokom nivou kineske (Šangajske) pilot zone slobodne trgovine njenim usklađivanjem sa međunarodnim ekonomskim i trgovinskim pravila visokih standarda.

Planom je navedeno ukupno 80 mera, uključujući inicijative za olakšavanje trgovine robom i uslugama, promovisanje digitalne trgovine i unapređenje zaštite prava intelektualne svojine, između ostalog.

Širenje institucionalnog otvaranja služi kao garancija za strane investitore, jer se zemlja fokusira na dalje olakšavanje pristupa tržištu, kao i na obezbeđivanje fer tretmana i konkurencije, rekao je Džao Jugang, zvaničnik šangajskog odbora pilot zone slobodne trgovine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 4. januara da će Kina 2024. godine nastaviti da širi otvaranje po visokim standardima, dodatno olakšava pristup tržištu i deli sa svetom nove mogućnosti koje donosi modernizacija zemlje.

LAKŠI PRISTUP TRŽIŠTU

U okviru politike otvaranja visokog standarda, Kina je usvojila niz mera kako bi olakšala pristup tržištu i izjednačila uslove, tako da strane kompanije mogu da uživaju u boljem poslovnom okruženju u zemlji.

Prošle godine, zemlja je obnovila Katalog industrija za strana ulaganja dodavši 239 artikala, što je rekordno visok broj.

Zemlja takođe aktivno nastoji da kontinuirano snižava prag i smanji troškove i rizike povezane sa stranim investicijama. Broj stavki na negativnim listama širom zemlje i za pilot zone slobodne trgovine smanjen je na 31 odnosno 27.

U finansijskom sektoru, zemlja je sprovela preko 50 mera finansijskog otvaranja u poslednjih nekoliko godina, uključujući eliminisanje ograničenja stranog vlasništva u bankarskom sektoru i sektoru osiguranja i smanjenje kriterijuma za pristup stranim investitorima.

Centralna ekonomska radna konferencija održana krajem 2023. godine naglasila je napore da se podstaknu novi pokretači spoljne trgovine, konsoliduje ukupni učinak spoljne trgovine i stranog kapitala i proširi trgovina intermedijarnom robom, trgovina uslugama, digitalna trgovina i prekogranični e-trgovinski izvoz.

Na sastanku je takođe napomenuto da će pristup tržištu za telekomunikacije, medicinsku i druge uslužne industrije biti olakšan, dok treba uložiti napore da se uskladi sa globalnim ekonomskim i trgovinskim pravilima visokog standarda, da se reše pitanja kao što su prekogranični protok podataka i jednako učešće u državnim nabavkamai „Uložite u Kinu“ (Invest in China) učini popularnim izborom.

Sastanak je poslao „pozitivan signal“ da će Kina nastaviti da širi otvorenost i dalje privlači strane investicije, što će stranim investitorima dati stabilna očekivanja i zaštititi od „neizvesnosti“ spoljnog okruženja, a istovremeno će doneti „izvesnost“ otvaranja, rekao je Džu Bing, direktor odeljenja za upravljanje stranim investicijama u Ministarstvu trgovine.

Gledajući u budućnost, Džu je rekao da Kina ima mnogo povoljnih uslova za privlačenje stranih investicija, dodajući da će ta zemlja širom otvoriti vrata svetu. Prema njegovim rečima, multinacionalne kompanije će nastaviti da se šire u Kini i deliće dividende visokokvalitetnog ekonomskog razvoja Kine jer „ulaganje u Kinu znači ulaganje u budućnost“.

BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE

Kina pojačava napore da stvori vrhunsko poslovno okruženje koje je tržišno orijentisano, zasnovano na zakonima i internacionalizovano.

Država je 1. januara 2020. implementirala važan Zakon o stranim ulaganjima, koji uključuje sveobuhvatan i temeljni set pravnih standarda za strane investitore i ima za cilj bolju zaštitu njihovih prava i interesa.

Uz usklađene odredbe za ulazak, podsticanje, zaštitu i upravljanje stranim investicijama, zakon je rešio probleme stranih firmi i omogućio jednostavnije i lakše strano ulaganje.

Prema izveštaju koji je objavio Centar za razvojna istraživanja pri Državnom savetu, Kina je od 2017. zadržala poziciju drugog po veličini primaoca stranih investicija i ostaje jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija na svetu.

Džang Vej je rekao da privlačnost Kine za strane investicije sada leži u njenim sveobuhvatnim prednostima, koje uključuju odgovarajuće performanse u pogledu troškova, dobro razvijene prateće objekte i optimizovano poslovno okruženje, kao i obilje mogućnosti.

Džang je dodao da zemlja može ne samo da ponudi povoljno poslovno okruženje za rad i napredovanje stranih investitora, već i da obezbedi dovoljno prostora za dalji razvoj i profitabilnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.