U trendu

Kinezi kupuju udeo u Saudi Aramku za 19 mlrd dolara?

LONDON – Veliki kineski investitori pregovaraju sa vlastima u Rijadu o kupovini udela u Saudi Aramku, koji se priprema za prodaju još oko 1,0 posto vlasništva u saudijskom državnom naftnom gigantu stranim investitorima, izveštava Rojters pozivajući se na četiri n eimenovana izvora.

Prema trenuntnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramka, cena za jednoprocentni vlasnički udeo iznosila bi oko 19 milijardi dolara, dodaje britanska agencija.

Kao što je Tanjug već izvestio u sredu, saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman potvrdio je u izjavi jednom saudijskoj tv stanici da se vode pregovori o prodaji udela u državnoj naftnoj kompaniji jednoj „vodećoj globalnoj energetskoj firmi“.

„Ne želim da dajem nikakva obećanja, ali vodimo razgovore s jednom vodećom svetskom energetskom kompanijom o sticanju vlasničkog udela od 1,0 posto“, rekao je bin Salman.

On je ocenio da će „to biti sjajna stvar za povećanje Aramkove prodaje u matičnoj zemlji te kompanije“, ne otkrivajući o kojoj je firmi reč, već da samo dolazi iz jedne „ogromne“ državi.

Bin Salman je naveo takođe da se vode razgovori i sa drugim firmama, te da bi deo akcija Aramka mogao da bude prenet na suvereni fond bogatstva kraljevine i na Javni investicioni fond. Deo akcija bi, kaže, mogao da bude uvršten i na saudijskoj berzi Tadavul.

Inicijalna javna ponuda Saudi Aramka bila je najveći svetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadavul listirano je oko 1,5 posto akcija ove kompanije.

Aramko je na IPO-u prikupilo 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila „grinšu opciju“ (prodaja veće količine akcija od prvob itno utvrđenog obima) i prodala još 450 miliona akcija, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada poseduje više od 98 procenata Aramkovih akcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.