U trendu

Kinezi ukočili s onlajn kupovinama u julu, rast samo 4,4%

PEKING – Promet u trgovini na malo u Kini za jul 2021. godine naglo je ukočio rast, jer se druga najveća svetska ekonomija bori sa poplavama i ponovnim oživljavanjem kovida-19.

Najizrazitije usporavanje beleži lična potrošnji Kineza, uprkos naporima vlasti da podstaku potrošnju kao jednu od važnih poluga ekonomskog rasta.

Statistički podaci objavljeni danas pokazuju da su potrošači smanjili kupovine na svim nivoima, bilo da je reč o proizvodima koji spadaju u velike stavke, kao što su automobili, ili jeftinijim artiklima poput kozmetičkih preparata koji se mogu pazariti i preko interneta, prenosi CNBC.

Kineska maloprodaja je u julu porasla za 8,5 posto međugodišnje. Prodaja automobila, najveća po vrednosti komponenta u maloprodaji, jedina je kategorija koja je u julu zabeležila pad i to za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Sektor kozmetike bio je jedna od najsporije rastućih kategorija sa povećanjem prodaje od samo 2,8 odsto u julu na godišnjem nivou, nakon skoka od 13,5 procenata u junu.

Kupovina robe široke potrošnje putem interneta porasla je prošlog meseca za 4,4 procenta, što je daleko ispod prosečnog rasta od oko 21 posto u poslednjih pet godina, prema CNBC-ovoj račuici izvedenoj na bazi zvaničnih pokazatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.